Nemrut Dağı Gezisi ve Efsanesi

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Gezisi ve Efsanesi

Nemrut Dağı Gezisi ve Efsanesi için Güney Doğu turu. Nemrut Dağı nerede? Nemrut Dağı Efsanesi | Nemrut Dağı Adıyaman | Nemrudun Kızı | 1gezgin.com anlatıyor | gezgin anlatıyor | gezi blog | seyahat

Nemrut Dağı tarihi hakkında bilgi :

İlk olarak burası 1800 lü yılların sonunda Anadoluyu karış karış dolaşan yabancı arkeologlar 2100 metrede bu devasa heykel ve yazıtlarla karşılaştılar. İncelediklerinde gördüler ki bu tapınak mezar Mısır piramitlerinden daha karmaşık ve çözülmez bir yapıya sahipti. Ne anlama geldiği sonradan anlaşılacak olan 10 metre yüksekliğindeki heykeller ve yanlarına özenle dizilmiş heykel kafaları. Daha da ilginci bu yapının altına uzanan ve Nemrut Dağı’nın derinliklerine kadar giden sonsuz uzunlukta yeraltı tünelleri olması. Bu tünellerin burada gömülü olan kralın mezarına açıldığı düşünülüyor. Fakat yüzlerce yıldır mezar bulunamadı. Bu gizemli tapınak M.Ö. 62 yılında Komagene Devletinin kralı Antiochos’ tarafından kendi mezarı olarak yaptırıldı. Amacı ise bir tanrı olarak sonsuz hayatına devam edebilmek. Tarihi belgelere göre dağın tepesi işçiler tarafından tıraşlanarak bir huni şekline dönüştürüldü.

UNESCO Dünya mirasları Listesinde Nemrut Dağı ;

Nemrut Dağı gezisi ve Efsanesi’ni okumuştum daha önce. 4 sene önce Temmuz ayında gelmiştim. 2200 metre rakımlı Nemrut Dağı yaz aylarında en güzel gezilebiliyor. Nemrut zaten UNESKO Dünya Mirasları listesinde bulunan Nemrut Dağı, Türkiye turizmi ve tanıtımı için çok önemli bir yer. Nemrut Dağına çıkarken bile yol üzerinden Komagene krallığı ve sonraki döneme  ait birçok tarihi yapı ile karşılaşıyoruz. Anıt mezarlar, antik heykeller, tarihi köprüler meşhur gün batımı ve doğuşu.

Nemrut Dağı tünelleri ve gizli mezar;

Yerin onlarca metre altına karışık tünellerin sonuna kralın mezarı yerleştirildi. Mısır Piramitleri’nde ki kral mezarları kolay olmasa da uzun çalışmalar sonunda bulunabilmişti. Bu tapınakta binlerce yıldır. Hazine avcılarının, Romalıların, hırsızların ve hatta 40 farklı arkeologların çalışmaları sonucunda bile çıkarılamadı. Bu kadar gizli bir yerde saklanmış olması yanında götürdüğü sırların değerini ortaya koyuyor. Nemrut Dağı ve efsanesi‘ne göre  1940’lı yıllara kadar yerel halk lanetli olduğunu düşündüğü için çıkmıyordu. Dağa giden hazine avcılarının bir daha geri dönememesi burayı lanetli hale getirdiği söylenir.

tünel
tünel

En büyük gizemlerinden biri ise sonu nereye vardığı henüz keşfedilememiş olan yeraltı tünelleri. O kadar karmaşık ki yasaklanmamış olsa tünellere giren insanlar geri çıkamayabilir. Tarihi kayıtlarda yüzlerce define avcısının bu tünellerde hayatını kaybettiği yazıyor.  Bilinenlerin yanında daha keşfedilmemiş yüzlerce tünelden bahseden arkeologlar Komagene halkının dağın içinde yaşamış olacağı söylüyorlar. Yoksa böyle ücra bir köşeye Mısır Piramitlerini bile gölgede bırakacak bir ağ sistemi neden kurulsun ki.

Nemrut Dağı Heykellerinin gizemi!

Gizemler bu kadar değil tabi ki. Nemrut Dağı‘ndaki bazı heykellerin garip özellikleri göze çarpıyor. Bir tanesi Aslan heykeli. Üzerinde 19 takım yıldızı ve üç farklı gezegen tasfir edilmiş. Bu gezegenler Jüpiter, Mars ve Merkür. Aslında birçok gezegen antik çağlardan beri biliniyor. Ancak ilginç olanı bu figürlerin Hitit dönemine uygun olarak yapılmış olması.

Nemrut Dağı
Nemrut Dağı

Adıyaman Nemrut Dağı Giriş ücreti 2021 ;

Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile daha önce ücretsiz olan Nemrut Dağı antik bölge girişi tüm yerli ve yabancı turistlere ücretli hale getirildi.

  • Taşıma ücretiyle birlikte herkes için 25 TL ücret belirlenmiş.
  • Bunun yanında Perre Antik Kent’te ise 6 TL giriş ücreti alınacak.
  • Müze kart ile ücretsiz.
  • Öğrenci ücretsiz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız(Henüz Derecelendirme Yok)
Loading...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok