Ardahan Gezilecek Yerler, Tarihi Yerler, Milli Parklar

ardahan

Ardahan, Türkiye’nin görülmeye değer en önemli şehirlerinden biridir.  Ardahan’da gezilecek yerler hem etkileyici hem de doğal olduğundan oldukça merak uyandırıcıdır.  Ardahan iline gezmek üzere bir yolculuk tasarlıyorsanız mutlaka gezilecek yerlerin planlamasını yapmanız gerekir. Bu sayede şehri daha kolay bir şekilde gezmeniz mümkün hale gelecektir.  Ardahan konum olarak Türkiye’nin kuzeydoğu bölgesinde bulunmaktadır.  Gürcistan ülkesi ile sınır oluşturmaktadır.  Ardahan ilinde Kafkas göçmenleri de sıklıkla görülmektedir. Buna rağmen Ardahan nüfus bakımından ülkenin en düşük kesimi olarak yer almaktadır. Buda Ardahan ilinde ki saklı güzelliklerin daha bakir olarak kalmasına yol açmaktadır.

Gezi Rotası

Ardahan ili eşsiz güzellikleri ile gezebilmek için üç gün oldukça yeterli olacaktır.

Ardahan’a Ne zaman Gitmek Gerekir?

Ardahan şehri oldukça soğuk bir ildir. Bu yüzden soğuk zamanlarda gidilmek için uygun değildir. Kışın soğuğu genellikle sonbaharda başlayıp ilkbaharın ilk aylarına kadar devamlılık göstermektedir. Bu yüzden rahat bir gezi sağlayabilmek için yaz sezonu uygun görülmektedir.

Ardahan’a Nasıl Gidilir?

Ardahan’ı gezip görebilmek çeşitli güzelliklerini keşfetmek adına hem havayolu hem de kara yolunu tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak Ardahan’ın kendine has bir havayolu bulunmadığından bu hava yolculuğu direk Kars üzerinden gerçekleşmektedir. Ardahan’a gidecek yolcular ilk olarak Kars havalimanına iniş yapmalıdır. Ardahan ve Kars arası kara yolu mesafesi de yaklaşım bir saati bulmaktadır. 

Ardahan’da Gezilecek Yerler

Ardahan keyifle gezilecek doğu illeri arasında yer almaktadır.  Birçok tarihi kalıntı yerli ve yabancı turistleri etkilemektedir. Birçok etnik kökenin bir araya geldiği Ardahan görsel güzellikleri ile adeta büyülü bir dünyanın kapılarını aralamaktadır.  Bölgede birbirinden güzel ilginç yapılar, parklar, kayak alanları mevcuttur. Ardahan’ı başlı başına gezebilmek adına gezi öncesi küçük bir araştırma yapmak gezinizi daha kusursuz bir hale getirecektir.

Ardahan’ın Meşhur Kaleleri

Ardahan’da birbirinden özel iki kale bulunmaktadır. Bu kaleler Şeytan kalesi ve Ardahan kalesi olmak üzere turistlerin ilgi odağı olmaktadır.

Meşhur Şeytan Kalesi

Ardahan’ın meşhur kalelerinden biri olan Şeytan kalesi Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyü içerisinde yer almaktadır. Dere kıyısında bulunan kale oldukça küçük bir alana sahip olsa da orta çağ kalıntıları taşımaktadır. Kale yapı itibari ile uçurum kenarında oluştuğundan hem çok tehlikeli hem de çok hayranlık uyandırıcıdır.  Asıl adı Kacistsihe olan kale Osmanlı Devleti’ne geçtikten sonra Şeytan olarak anılmaya başlamıştır.  

Kale konum açısından uçurumlu bir bölgede olması nedeni ile Şeytan ismini almıştır. Kale oldukça küçük olması ile de dikkat çekmektedir. Kale boyutlar 161×93 olarak bir kişinin yaşayabileceği konumdadır. Kale eski çağlarda gözcülük etmek adına kullanıldığı için bu özellikte yapılmıştır. Kalenin üç tane kulesi bulunmaktadır. Şu an bir kulesi hala sağlam olarak ziyaretçilerine orta çağ esintisi yaşatmaktadır. Kalede ayrıca bir küçük bir kilise bulunmaktadır. Dere kenarında olduğundan dereye ulaşmak adına yapılmış antik merdivenler kaleye ayrı bir hava katmaktadır. Kaleye ulaşım minik bir patikadan sağlanmaktadır.  Ardahan’a gittiyseniz mutlaka bu antik kaleyi ziyaret etmeniz, bilinmez bir orta çağ serüveni yaşamanıza neden olacaktır.

ardahan

Meşhur Ardahan Kalesi

Şeytan kalesinden sonra şehrin ismini alan Ardahan kalesi Selçuklu Devletinden kalma bir kale olarak bugünlere ulaşmıştır.  İnşasında küfeki taşları kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman Ardahan Kalesine önem verip, kalenin korunmasını talep bugüne sapasağlam gelmesine neden olmuştur. Kale Kura nehri kenarında yer almaktadır. Kalenin 14 adet kulesi bulunmaktadır. Şeytan kalesi ile kıyaslandığında Ardahan kalesi oldukça geniş bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Kale 32.200 metrekare üzerine inşa edilmiştir. Sur uzunlukları ise 54 metredir. Kalenin en yüksek kısmı 21 metreyken en alçak kısmı ise 6 metreyi bulmaktadır.  Ardahan kalesi misafirlerini geçmiş zamanlara götüren eşsiz mimarilerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ardahan’ın Ulusal ve Milli Parkları

Ardahan ilini gezerken açık havanın güzelliklerini keşfetmek için ulusal ve milli olarak ilan edilmiş parklarını ziyaret etmek ruhunuzu dinlendirirken, fotoğraf çekimi yapıp anıları ölümsüz hale getirmenize yardımcı olacaktır.

Cemal Tural Tabiat Parkı

Ardahan’da gezilecek yerler arasında herkesin çok seveceği Cemal Tural Milli Tabiat parkı oldukça etkileyici parklar arasındadır. Parkı özel kılan çeşitli bitki ve hayvanların varlığıdır. Özellikle doğal açık alanda temiz hava ayrıcalığı yaşamak isteyen Ardahan ziyaretçileri için ideal bir ortamdır.   Bu doğal park ortamına girdikten sonra birbirinden farklı sevimli hayvanlara rastlamak mümkündür. Şehir merkezine beş kilometre uzaklıkta olan tabiat parkına herkesin ulaşabileceği mesafededir.

Cemal Tural Tabiat parkında çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Özellikle yürüyüş yapmak, bisiklete binmek için idealdir. Bunun yanı sıra piknik alanı olması bu doğal ortamı daha çarpıcı kılmaktadır.  Piknik alanlarında mangal serbest olduğundan pek çok misafir için vazgeçilmez olmaktadır. Ayrıca çocuklu ziyaretçiler için kurulmuş oyun parkları çocuklara eğlenceli dakikalar, anne babalara ise rahat nefes aldırmaktadır.

Tabiat parkı birçok etkinliğe misafirlik yapmaktadır. Bu etkinliklerden biri de yaz aylarına rastlayan bal festivalidir.  Park aynı zamanda karavan ve çadır için uygundur.

Tabiat Park Ücreti Nedir

Cemal Tural Milli Tabiat parkı yerel halk ve yerli yabancı turistler tarafından beğenilen bir açık alandır. Ancak bu alanların korunması ve daha sağlıklı hizmet verilmesi açısından ücretli giriş yapılmaktadır.  Eğer sadece piknikçi iseniz kişi başı giriş fiyatı üç liradır. Kamp için uygun olan alanda çadır on yedi lirayken karavan ücreti yirmi yedi liradır.

Ardahan Kışlık Tatil Alanları

Eğer Ardahan’da kış keyfi yaşamak gibi bir düşünceniz var ise bölge kış tatili yapabilmek için elverişlidir. Ardahan gezilecek görülecek yerler içerisinde kış keyfi yaşayacağınız alanlarda mevcuttur. Bu kışlık alanda kayak keyfi yapabilmek mümkündür.

Yalnızçam Kayak Merkezi

Doğu Anadolu bölgesinde kışlık bir tatil imkânı arayanlar Yalnızçam kayak merkezinde kış aylarının beyaz örtüsü altında karın keyfini çıkarabilirler.  Kayak merkezi de Ardahan’da gezilecek yerler arasında oldukça popülerdir.  Yalnızçam kayak merkezi Ardahan’ın Uğurludağ bölgesinde yer almaktadır. Kayak sever kişiler için keyifli bir alternatif olarak Ardahan oldukça ideal olacaktır.  İşin ilginç yanı bu kayak merkezi 2018 yılında Avrupa birliği desteği alarak kurulmuş olmasıdır. Ardahan merkezine on üç kilometre mesafededir.  Avrupa standartlarında bir kayak merkezi olan Yalnızçam kayak merkezinde konaklama imkânı da Yalnızçam Oteli tarafından sağlanmaktadır.  Bir kayak merkezinin ihtiyacı olan her şey Doğu Anadolu’nun yıldızı Ardahan Yalnızçam Kayak merkezinden mevcuttur.

Kayak Merkezi Özellikleri

Ardahan’ın önemli noktalarından olan kayak merkezi turistlik olarak da şehrin kalkınmasına neden olmaktadır.  Acemi ve profesyonel olan kayakçılar için farklı kayak alanları mevcuttur.  Ana kayak pisti dört kilometreden oluşmaktadır. Bununla birlikte acemi kayakçılar için tasarlanmış bir buçuk ile altı yüz metre olan iki ayrı pist bulunmaktadır. Kayak alanlarının olmazsa olmazı telesiyej alanı saatte sekiz yüz kişiye hizmet vermektedir.

Ardahan’ın Meşhur Adası

Doğu Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Ardahan gezilecek görülecek yerler bakımından adeta kendine hayran bırakmaktadır. Özellikle Ardahan’ın bir adası olması görenleri hayrete düşürmektedir.  

Akçakale Adası

Ardahan Çıldır ilçesinde yer alan Akçakale adası Ardahan’a yetmiş üç kilometre uzaklıktadır. Arkeologlar tarafından oldukça değerli olan adanın on bin yıllık bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. Çeşitli tarihi eser ve kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Akçakale adası görsel güzelliklerle dolu sakin bir adadır.  Ardahan’da gezilecek yerler listesinde ilk sırayı almalıdır.

Adaya karayolu ile ulaşmak mümkündür. Bu açıdan bakıldığından oldukça rahat bir ulaşım imkânı sağlanmıştır.  Ardahan Akçakale adasında tarihi kalıntılar arasında gezerek geçmişe yolculuk yapabilir, adada birbirinden güzel hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz.

Ardahan’ın Yaylaları

Ardahan’da gezilecek yerler içerisinde yaylarda oldukça keyif vericidir. Yüksek dağlık alanlarda olan yaylalar yazın serinliğinde eşsiz bir manzara ile misafirlerinin kucaklamaktadır. Ailecek yaylalar da doğanın büyüleyici havasını solumak istiyorsanız mutlaka Ardahan’daki yaylaları bir kez de olsa ziyaret etmelisiniz. Ardahan’da birbirinden güzel yaylalarında doğa ile iç içe kalabilmek mümkündür.

Bülbülan Yaylası

Bulutların arasında, yeşil ile mavinin kesiştiği yer olan Bülbülan yaylası Ardahan’da gezilecek yerler arasında oldukça popülerdir. Artvin ve Ardahan şehirlerinin kesiştiği bölgede yer alan yayla neredeyse iki şehri birbirine karıştırmaktadır. Ardahan merkezine kırk kilometre olan Bülbülan yaylası, çeşitli dağ aktiviteleri için uygun bir alandır. Bu yaylada yürüyüş ve dağ tırmanışları uygundur. Bülbülan yaylasında, belirli zamanlar içerisinde festivaller düzenlenmektedir. Buda yaylayı çok çekici hale getirmektedir.

Bülbülan Yaylasına Nasıl Gidilir?

Ardahan Bülbülan yaylasına gidebilmek için herhangi bir ulaşım aracı bulunmamaktadır. Bu yüzden yaylaya gitmek isteyen kişiler kendi özel araçlarını kullanarak bu eşsiz alana ulaşmaktadır.

Yalnızçam Yaylası

Ardahan’ın güzelliği ile ünlü bir diğer yaylası ise Yalnızçam yaylasıdır. Ardahan şehir merkezine on beş kilometre uzaklıktadır. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun birleşimi ile doğan bu yayla görsel olarak adeta bir kartpostalı andırmaktadır. Yayla havasının etkileyici atmosferinde birkaç saat geçirmek hem fiziki hem de ruhsal olarak oldukça yarar sağlayacaktır. Yalnızçam yaylası, kendi adını taşıyan köy civarında bulunmaktadır. Yalnızçam köyü tarafından düzenlenen festivaller yaylada yapılmaktadır.

Yalnızçam Yaylasına Nasıl Gidilir?

Ardahan’da gezilecek yerler içerisinde yer alan Yalnızçam yaylasına özel araç ile gitmeniz gerekir.  Yayla yediden yetmişe herkesin rahatlıkla gidebileceği huzurlu bir açık alandır. Burada ailecek eğlenceli vakit geçirebilir, çevreye zarar vermeyecek piknikler yapabilirsiniz.

Göle Okçuoğlu Yaylası

Ardahan’ın Karadeniz ile olan bağı sayesinde birçok yaylası bulunmaktadır. Bunlardan biride Göle Okçuoğlu yaylasıdır. Bu yaylanın diğer yaylalardan farkı kampa açık alan olmasıdır. Ardahan merkezi ile arasında tam kırk dakikalık bir mesafe bulunmaktadır. Kamp alanı olmasına rağmen yaşam alanına açık olmayan yayla, büyüleyici havası ile ziyaretçilerin nefesini kesmektedir. Kamp yapılabilecek yer olmakla birlikte yabani hayvanlara karşı dikkat edilmesi gereken bir yayla bölgesidir. Bu yüzden yaşam alanı olarak yapılanmamıştır. Yayla yürüyüş aktiviteleri, dağ tırmanışları için ideal bir alandır. Bununla birlikte arzu eden misafirler yaylada unutulmaz bir piknik yapabilir.

Göle Okçuoğlu Yaylasına Nasıl Gidilir?

Ardahan yaylalarına gidebilmek için kendi vasıta aracınızı kullanmanız gerekmektedir. Böylelikle yaylanın göz kamaştıran güzelliklerini keşfedebilir, temiz havasından yararlanabilirsiniz. Yaylada sevdiklerinizle ölümsüz anılar oluşturabilirsiniz.

Ardahan Göl ve Nehirleri

Ardahan’da gezilecek görülecek yerler arasında en önemli doğal güzelliklerden biride gölleridir. Birbirinden güzel gölleri ile ziyaretçi akınına uğrayan meşhur Ardahan gölleri, huzur veren görselliği ile farklı bir göl deneyimi sunmaktadır.

Aktaş Gölü

Aktaş gölü Ardahan’ın Gürcistan sınırı üzerinde yer almaktadır. Aktaş gölü Ardahan’a elli iki kilometre uzaklıktadır. Rakımı bin yedi yüz doksan sekiz metredir. Aktaş gölü Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer almaktadır. Aktaş gölü çeşitli kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Pelikan cenneti olarak bilinmektedir. Piknik yapmak için ideal göl kenarları keşfedebilirsiniz.

Çıldır Gölü

Türkiye’nin ikinci büyük gölü unvanına sahip gölü Çıldır gölüdür. Ardahan’ın Çıldır ilçesinden yer alan göl merkeze kır beş kilometre uzaklıkta yer alır. Çıldır gölü yazın bir başka kışın bir başka güzelliktedir. Kışın donan göl yaz ayları geldiğinde durgun ve huzur vericidir. Yeşillikler içerisinde olan göl rakım seviyesi bin dokuz yüz elli altıdır. Donan buzda yürüyüş yapmak misafirlere adrenalin yaşatmaktadır. Göl kıyısında resim çekmek her misafirinin vazgeçilmezidir. Gölde balık tutmak serbest olduğundan yaz kış balık avına müsaittir.

Balık Gölü

Ardahan’da gezilecek yerler içinde balık gölü de bulunmaktadır. Ardahan’ın Posof ilçesinde bulunan Balık gölü merkezine bir saat uzaklıktadır.  Göl kanlıdağ bölgesinin kuzey tarafında yer almaktadır. Adından da anlaşıldığı üzere balık gölünde alabalık bolluğu bulunmaktadır. Ayrıca bölgede kunduz görmek çok meşhurdur.

Kura Nehri

Ardahan ilinin en önemli sembollerinden biride Kura nehridir. Kura nehri Ardahan’ın Göle ilçesinde bulunmaktadır. Nehir aynı zamanda Gürcistan ve Azerbaycan içinde önemli bir nehirdir. Kura nehri bin beş yüz on beş kilometredir. Ardahan’da Kura nehrinin yaklaşık yetmiş altı kilometresi bulunmaktadır. Nehrin diğer ev sahipleri Gürcistan ve Azerbaycan’dır.  Kura nehrinin başlangıcı Ardahan son durağı Azerbaycan’dır. Ardahan’da gezilecek yerler olarak oldukça gösterişli olan nehirde köprü üzerinde fotoğraf çekebilir, mevsimine göre şaşırtıcı güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Kışın Kura nehri doğal olarak buz tutar. Nehir kışın ayrı güzellik, yazın ayrı bir güzellikle örtülüdür.

Ardahan’ın Tarihi Yerleri

Ardahan geçmişten gelen kalıntılarla doludur. Antik çağlardan günümüze gelen birçok tarihi yapıla ev sahipliği yapmaktadır. Doğu Anadolu’nun mimarisi ile harmanlanmış tarihi yerler ziyaretçileri hayran bırakmaktadır.

Taşköprü Kitabeleri

Ardahan’da gezilecek yerler başında tarihi kalıntılarda yer almaktadır. Özellikle Taşköprü kitabeleri yerli olsun yabancı olsun birçok turistin dikkatini çekmektedir. Taşköprü kitabeleri Çıldır ilçesinde yer almaktadır. Çıldır köyüne yarım saatlik bir mesafededir. Urartu Kralı ikinci Sardus tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi kalıntıyı görebilmek için Çıldır köyünden minibüsler kalkmaktadır.

Razaman Tabyası

Ardahan’ın en eski tarihi savunma alanı Razaman tabyasıdır. Birinci Dünya savaşı sırasında topçu alayına ev sahipliği yapmıştır.  Ardahan merkeze beş kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ardahan’da gezilecek yerler arasında bu askeri stratejik alanı görebilirsiniz. Tabya İlk olarak Urartulara daha sonra da Osmanlı Devleti’ne de ev sahipliği yapmıştır. Konum itibari ile Razaman tabyası Ardahan ovasından Kura nehrine kadar muhteşem bir manzaraya sahiptir.  Razaman Tabyası üç bin metrekarelik geniş bir alana hakimdir.

Derviş Bey Camisi

1868 tarihinden günümüze gelen Derviş Bey Camisi, Derviş Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami adını Derviş Bey tarafından alsa da Derviş Beye ait herhangi bilgiye rastlanılmamaktadır. 18. Yüzyılın sonlarına doğru yapılan cami mimarisi ile oldukça dikkat çekmektedir.

Haşimoğlu Rasim Bey Konağı

Ardahan şehir merkezinde bulunan meşhur Haşimoğlu Rasim Bey konağı gerek tarihi mimarisi ile gerekse çeşitli tarihi ziyaretlere ev sahipliği yaptığından ötürü çok özeldir. Konak alışılmışın dışında bir mimariye sahiptir. Tek katlı ancak birbiri ardına açılan birçok odalardan oluşmaktadır. Giriş kapısında 1911 yılında yapılan tarihi kitabe bulunmaktadır. 19. Yüzyılda karargâh binası, kongre sarayı, hükümet binası olarak kullanıldığından konağın tarihi önemi büyüktür. Bugün bu tarihi konak yine çok önemli bir hizmet binası olarak kullanılmaktadır.  Şuna Haşimoğlu Rasim Bey konağı İl Sağlık Müdürlüğüne hizmet etmektedir.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız(Henüz Derecelendirme Yok)
Loading...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok